22 Kasım 2015 Pazar

SIFIRIN NEDEN İŞARETİ YOKTUR? SIFIR ARTI MI EKSİ Mİ? POZİTİF Mİ NEGATİF Mİ?

SIFIRIN NEDEN İŞARETİ YOKTUR? SIFIR ARTI MI EKSİ Mİ?
İşaret kavramı sayılarda yönü temsil eder. Sayı doğrusunda işaretleri artı (pozitif) olan sayılar sağ tarafta eksi (negatif) olan sayılar sol tarafta bulunurlar,sıralanırlar. Bundan dolayı -1 ile +1 in uzaklığı 2 br, -2 ile +2 nin uzaklığı 4 br vb. şeklinde değeri sıfır olmayan bir uzaklığa sahiptir. Yani konum ve değer itibari ile -1 ile 1,   -2 ile +2  vb. farklı yerlerdedir. Yani +1 ile -1 konum ve değer itibarı ile farklı sayılardır. Sıfırı ise birbirinden farklı konumu olan iki farklı iki sayı şeklinde yazamayız. Çünkü;sıfırı   -0 ve +0 olarak kabul edersek aralarındaki uzaklı 0 br (sıfır birim) olur. bu ise aralarında bir uzaklık olmadığı, yani aynı sayılar olduğu anlamına gelir. Sıfırın işareti bu nedenle artı (pozitif) veya eksi (negatif) olarak ayrılamaz. Sıfır işareti olmayan yani ne negatif nede pozitif bir sayıdır. Sıfır işaretsizdir.

 Matematik de kolaylık olması nedeni ile sayı doğrusunun sağındaki sayılar (pozitif sayıların) önüne işaret konmaz ve artı (pozitif) olarak kabul edilir. Bu durum sıfırın önünde işaret olmadığı için artı olması gerektirdiği sonucunu doğurmamalıdır. Çünkü yazılmadığı durumda artı kabulü söz konusudur. Onlar hala artıdır, artı olarak değerlendirilir...

3 yorum:

  1. Bunları sayı olarak değil hayatta kullandığın bir şey olarak düşün örneğin para =) + olanlar;
    sende fazla para olması.
    - olanlar;
    senin birilerine borcun var olması.
    0 ise;
    hem borcun yok hemde paran yok nötr sün 2 guruba da dahil değilsin ne fazladan paran var nede birisine borcun var.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Durumun biraz daha teorik anlatımını yapmaya çalıştım. Sizin paylaşımınız sınıf ortamında kalıcı bir öğrenme için kullanılacak etkili bir benzetme olmuş. Paylaşımınız için teşekkürler.

      Sil
  2. Çok sağolun bana göre çok yararlı bilgiler sağolun

    YanıtlaSil