22 Mayıs 2016 Pazar

AMES PENCERESİ YAPILIŞI (AMES WINDOW)

AMES PENCERESİ 
(AMES WINDOW)
Ames penceresi yamuk şeklindeki bir pencerenin, sanki yamuk değilde uzaktaki küçük yakındaki büyük görünür mantığından dolayı yamuk görünen bir dikdörtgenmiş gibi algılanması  temeline dayalı bir optik aracıdır. 

Gerçekte dönen bir pencere modelinin sanki dönmüyor da çizime göre değişen yaklaşık 180 derece civarında bir salınım hareketi yapıyormuş gibi görünür. Bu nedenle şeklin içinden eğik bir açıyla geçen herhangi bir çubuk veya kalem şekil tam döndüğü halde tam tur atmıyor gibi göründüğünden ötürü içindeki kalem sanki şeklin içinden geçiyormuş gibi görünür.

Yukarıdaki resimlerden de anlaşılacağı üzere Ames Penceresi çift taraflı derinlik içeren iki yüzeye sahiptir. Gerçekte ise derinlik yoktur yani üç boyutlu çizime sahip ancak kalnlığı sadece çizim gereğidir. Ames penceresi diğre sihirbazlık gösterilerinde ilizyonlarda olduğu gibi beynimizin gözlerimizin gördüğüne inanması gerçeği algılayamamasının bir garip örneğidir.

Ames penceresi yapmak için ihtiyacınız olan şey sadece bir çift pencere yüzü. Bu yüzleri bir mukavvaya ya veya daha ince bir  kartona yapıştırarak, daha sonra ise çift taraflı bir bant yardımı ile kağıt bir rulo şeklinde bir çubuk yada kalem modelini pencere modelinin içinden geçecek eğik bir şekilde yapıştırarak modelinizi tamamlarsınız. Eğer daha modern görünsün isterseniz altına yavaş dönen bir motor yerleştirirsiniz. Yada pencerenin ağırlık merkezinden geçen veya iki ucuna bağlanmış bir ip yardımı ile pencerenin dönmesini sağlayabilirsiniz.

Ames Penceresi Modeli İçin Kullanılacak Bir Çift Yüz Aşağıdaki linkte paylaşılmıştır.
Ames Odası Bir Çift Resim İndir


Adım Adım ames Penceresi yapılışı İçin TIKLAYINIZ

4 yorum:

  1. Ames penceresi daha büyük boyutlarda yapılabilir mi acaba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ames penceresinde pencere büyüdükçe etki azalıyor. bağlantıdaki resimler a4 ve ya en fazla a3 boyuntunda çıktı alınarak yapılırsa daha iyi olur. daha büyük boyutlarda kağıt dönme hızı ile eğiliyor. kalınlaştırmak istendiğinde de etki oluşmuyor. kolay gelsin.

      Sil
  2. Ames penceresi daha büyük boyutlarda yapılabilir mi acaba

    YanıtlaSil