18 Ekim 2016 Salı

MATEMATİK NEDİR?

MATEMATİK NEDİR?
Matematik isminin bile tam olarak nereden geldiği belli olmayan, çok eski bir bilimdir. Kelime anlamı olarak en çok bilinen karşılığı "Ben bilirim" dir. Yani matematik aslında insanın kendine güveninin ifadesidir. Sonu, matematik yapan kişinin kendinden emin olduğu kadar doğru sonuçlara ulaşan yapının adıdır matematik. Matemetiğin bir çok kabul gören tanımı bulunmaktadır. Bunlardan bazıları aşağıdaki gibidir.

Şekil sayı ve çoklukların yapılarını, özelliklerini ve aralarındaki ilişkileri akıl yoluyla inceleyen bilimdir.
Matematik; dil, ırk, din ve ülke tanımadan medeniyetten medeniyete zenginleşerek geçen sağlam, kullanışlı, evrensel  bir dil ve kültürdür.
Fert, toplum, bilim ve teknoloji için vazgeçilmez bir değerdir.
Evrensel bir dildir.
İnsanların ortak düşünce aracıdır.
Matematik; doğru düşünme, sistemli ve mantıksal ispat yollarını ortaya koyan müstakil bir bilim dalıdır.
Doğruluğu kabul edilen bir aksiyom sistemi yardımıyla elde edilebilecek tüm doğruları bulma.

Görüldüğü gibi matematik günümüze dek tek bir tanıma sığdırılamamıştır. Bunda hem nereden geldiğinin tam olarak bilinmemesi hemde matematiğin yaşamın hemen hemen bütün alanlarında kullanılıyor olmasından dolayı o alana uygun tanıma ihtiyaç büyük rol oynamaktadır.
Bana göre ise matematik;
Kainatın heryerinde geçerliliği olan, koca bir kütle veya hafif bir rüzgarın hareketini bile tartışılmayacak kadar kesin bir şekilde açıklayabilecek  mantık dilidir.

Teknoloji ile birlikte ilerleyen matematik bizi; kainattaki her bir oluşum, ya daha öncesinde bildiğimiz bir sabit sayı (pi,fi, e  gibi) yada oluşum sonucu keşfedilen bir sayı veya bağıntıya götürmektedir. Bu nedenle matematik bilmi geçmişte, günümüzde ve gelecekte  de geçerliliğini devam ettirecektir...
                                                                                                                  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder